DNS en nameservers wijzigen

Slide background

Stuur uw bezoekers automatisch door

Gebruik uw eigen nameservers

Gratis DNS en nameservers wijzigen

Bij Hosting.nl beheert u de DNS instellingen geheel gratis. U kunt instellingen wijzigingen wanneer bijvoorbeeld de website op een andere locatie staat dan bij ons. Via verschillende records kunt u technische wijzigingen doorvoeren voor verschillende onderdelen. Hosting.nl ondersteunt A-, AAAA-, MX-, NS-, CNAME-, SRV-, TXT-records.

Maakt u gebruik van een eigen omgeving? Hosting.nl levert u overzichtelijk alle domeinnamen en records in één control panel. Zo combineert u volledig beheer en overzicht in één.

Voordelen

Check Zelf records aanpassen
Check Ook voor e-mail instellingen
Check Eenvoudig in te stellen
Check Volledige controle

Technische wijzigingen zelf doorvoeren

www wereldbol dns instellen

Wat is DNS precies?

Iedereen die actief is op het internet, heeft te maken met DNS. DNS staat voor Domain Name System. Dit system kan gezien worden als een wereldwijde database waarin domeinnamen gekoppeld en zijn aan verschillende unieke IP-adressen.

Het DNS zorgt voor de vertaalslag tussen de domeinnaam en het IP-adres. Een IP-adres bestaat uit een cijferreeks, bijvoorbeeld: 62.129.139.112. Toetst u deze cijferreeks in via uw browser, dan krijgt u automatisch de website van Hosting.nl te zien.  Omdat het echter lastig is om allerlei verschillende cijferreeksen te onthouden, zorgt het Domain Name System ervoor dat u alleen de domeinnaam hoeft te onthouden. Na het intypen van de naam in uw browser, wordt  via de database het gekoppelde IP-adres opgevraagd en komt u uiteindelijk op de juiste website terecht.

Nameservers wijzigen

Via het control panel heeft u het volledige beheer over uw domeinnaam en kunt u ervoor kiezen om uw eigen nameservers in te stellen. Deze mogelijkheid biedt Hosting.nl u gratis aan. Voor nieuwe domeinregistraties of verhuizingen, stelt Hosting.nl standaard de eigen nameservers in. Mocht u de domeinnaam willen beheren via andere nameservers, dan kunt u zelf de NS-records aanpassen nadat u bent ingelogd op het control panel.

eigen nameservers

A-record

Een A-record bepaalt de hostname. Het DNS record kan gewijzigd worden naar een ander IPv4 adres waar de website draait.  Een A-record verwijst altijd naar een IP adres.

AAAA-record

Een AAAA-record is hetzelfde als een A-record, maar geldt voor IPv6 IP adressen (Internet Protocol versie 6) . IPv6 adressen zijn de opvolger van IPv4.

CNAME-record

Een CNAME-record, Canonical Name record, is een alias naar een ander DNS-record. Een CNAME-record verwijst naar een volwaardige hostname en verwijst dus niet naar een IP-adres.

MX-record

Een MX-record, ook wel Mail eXchange record, is het DNS record dat bepaald op welke server de e-mail afgeleverd wordt die naar dat domein wordt verstuurd.

TXT-records

Een TXT-record, TeXT-record, is een DNS record die u kunt aanmaken om tekst in te plaatsen. Een TXT-record is bedoelt om notities of commentaar te plaatsen over de DNS en heeft verder geen functie.

SRV-records

Een SRV-record, ook wel SeRVice-record, kunt u instellen om aan te geven welke server bepaalde diensten of services aanbiedt. SRV-records worden gebruikt voor diensten als VOIP of LDAP.

Controleer direct uw domeinnaam

Veel gestelde vragen over domeinnamen

Wat kan ik met een domeinnaam?

Een domeinnaam is de basis voor uw online identiteit. U heeft een domeinnaam nodig om bijvoorbeeld een website te kunnen maken. Een domeinnaam is het webadres van uw website. De websitebezoeker komt via het intypen van uw domeinnaam op uw website terecht. Met een domeinnaam heeft u ook de mogelijkheid een eigen e-mailadres aan te maken. Achter het @-teken komt dan uw domeinnaam te staan. Groot voordeel hiervan is dat u kunt mailen vanuit een eigen identiteit.

Wat is de levertijd van een domeinnaamregistratie?

Bijna alle domeinnaam extensies worden direct vastgelegd nadat u het bestelproces afgerond en de domeinnaam betaald heeft. Voor enkele domeinnaam extensies zijn echter handmatige handelingen vereist vanuit Hosting.nl. Het kan dan enkele werkdagen duren voordat we de extensie voor u vast hebben gelegd.

Wat is een domein extensie?

Een domeinnaam extensie is het laatste stukje van een domeinnaam dat het land of de aard van de domeinnaam weergeeft. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten extensies, namelijk generiek en landelijk.

Voorbeelden van landelijke extensies zijn: nl, .be, .fr en .de. Bij generieke extensies kunt u denken aan .com, .net, .org, .tel en .mobi. Daarnaast verschijnen steeds meer nieuwe extensies die nog concreter de aard van de domeinnaam omschrijven. Voorbeelden hiervan zijn: .sport, .music, .film, .hotel en .site.

Hoe registreer ik een domeinnaam extensie die niet op de website staat?

Hosting.nl biedt via de website domeinnaam extensies aan die vrijwel allemaal direct geregistreerd kunnen worden zonder restricties. Heeft u een specifieke extensie die u niet kunt bestellen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij nemen vervolgens binnen één werkdag contact met u op over de beschikbaarheid en prijs. Mocht de domeinnaam extensie gebonden zijn aan bepaalde voorwaarden, dan kunnen wij u hier ook direct over informeren.

Hoe verhuis ik een domeinnaam naar Hosting.nl?

Er zijn verschillende procedures om een domeinnaam naar Hosting.nl te verhuizen. Dit komt omdat iedere domeinnaam extensie door een andere organisatie uitgegeven wordt. Raadpleeg ons domeinnaam verhuis pagina om de gerichte procedure te volgen. Voorkom dat u geen belangrijke data verliest tijdens de verhuizing en volg tevens het verhuis stappenplan.

Hoe koppel ik een website aan een domeinnaam?

Om een website aan uw domeinnaam te koppelen, heeft u een hostingpakket nodig. Met een hostingpakket huurt u een stukje ruimte op de harde schijf op één van de servers van Hosting.nl. Nadat u een hostingpakket aangeschaft heeft, kunt u via een control panel bestanden, teksten en afbeeldingen uploaden naar de server. Op deze manier kunt u een totale website online zetten.

Hosting.nl biedt vijf verschillende hostingpakketten aan. Kijk snel bij ‘Hosting’ welk hostingpakket het beste bij uw wensen aansluit.

Hoe maak ik een website met enkel een domeinnaamregistratie?

Hosting.nl biedt u de mogelijkheid om met een domeinnaamregistratie direct een mini website van enkele pagina’s te maken. Met behulp van ons website softwarepakket SiteBuilder, bouwt u in enkele muisklikken een kleine website. Mocht u de website naderhand uit willen breiden, dan kunt u eenvoudig upgraden naar een hostingpakket.

Hoe kan ik een domeinnaam doorsturen / doorlinken / forwaren?

Wanneer u een domeinnaam bij Hosting.nl heeft geregistreerd, kunt u via het control panel uw domeinnaam forwarden of redirecten. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

  • Log in op het control panel van uw domeinnaam
  • Selecteer bovenaan via het menu ‘Website’
  • Klik achter de betreffende domeinnaam op ‘Hosting Settings’
  • Klik bij ‘Hosting Type’ achter ‘Website’ op ‘[change]’
  • Geef bij ‘Hosting Type’ ‘Forwarding’ op
  • Vul bij ‘Destination Adress’ de gewenste domeinnaam in
  • Sla de instellingen op

Hoe kan ik e-mailen met enkel een domeinnaamregistratie?

Nadat u de domeinnaam geregistreerd heeft, kunt u een onbeperkt aantal e-mailadressen aanmaken. Vervolgens heeft u de mogelijkheid om dit e-mailadres op een bestaande e-mailbox uit te laten komen. Het is ook mogelijk om vanuit uw unieke e-mailadres te mailen. Raadpleeg onze website hoe u uw e-mailadres kunt instellen in uw e-mailprogramma.