Tip 1. Zorg ervoor dat uw domeinnaam kort, krachtig en makkelijk te onthouden is
In het algemeen geldt: hoe korter de domeinnaam, hoe beter te onthouden. Dat wil niet zeggen dat uw domeinnaam uit zo min mogelijk letters dient te bestaan. Maar denkt u eens na, de meeste domeinnamen die het beste blijven hangen, bestaan vaak uit één woord. Vaak zien of horen mensen de domeinnaam enkele seconde. Om die reden is het belangrijk om een sterke naam neer te zetten die zij niet snel weer vergeten.
Tip 2. Zorg ervoor dat de domeinnaam makkelijk te spellen is
Niets is vervelender als dat de (potentiële) klant op een verkeerde website belandt na het intikken van het webadres. Om deze reden is het raadzaam om na te gaan of gemakkelijk misverstanden kunnen ontstaan bij het noteren/invoeren van de domeinnaam. Heeft u al een bestaande (bedrijfs)naam, maar kan er toch verwarring ontstaan over de schrijfwijze hiervan? Probeer dan beide namen vast te leggen. U kunt de verkeerd geschreven domeinnaam altijd doorlinken naar de juiste website, zodat de bezoeker altijd op de juiste website terecht komt.
Tip 3. Bedenk goed welke naam de lading het beste dekt
Wat is het product dat u levert of welke dienst? Wanneer uw aanbod eenzijdig is, zult u al snel een naam kunnen verzinnen. Probeer ook verder te denken of u uw aanbod nog net beter te kunnen omschrijven. Iets wat zowel de lading het beste dekt, maar ook woorden die u of uw product/dienst onderscheiden terug te laten komen in de domeinnaam. Op die manier laat u direct duidelijk zien waar u voor staat.
Tip 4. Bedenk op welke zoektermen u gevonden wilt worden
Wanneer u een website online zet, zullen de zogenoemde spiders van een zoekmachine uw website gaan traceren. Zij zoeken alle data én domeinnamen! door die op het internet staan. Probeer zoekwoorden (keywords) die een klant gebruikt in de zoekopdracht, terug te laten komen in uw domeinnaam. Veel mensen die op zoek zijn naar een specifiek bedrijf of dienst, raadplegen namelijk als eerste een zoekmachine (denk aan Google of Bing). Hoe beter de domeinnaam afgestemd is op de zoekwoorden, hoe hoger u scoort in de zoekmachines. Het kan dus goed mogelijk zijn om een beschrijvende domeinnaam te registreren voor uw organisatie.
Tip 5. Leg meerdere domeinnamen vast
Terugkomend op de vorige tips, is het geen slecht idee om meerdere domeinnamen te registreren. Door zowel uw merk-/productnaam als een beschrijvende naam te registreren, versterkt u uw positie op het internet (en via zoekmachines). U kunt de extra domeinnamen doorlinken naar de hoofddomeinnaam, zodat klanten altijd op de hoofdwebsite uitkomen. Om uw positie op het internet nog meer te versterken, kunt u uw domeinnamen ook afzonderlijk van elkaar profileren. Dit doet u door op elk domein een unieke website te plaatsen.
Tip 6. Bedenk in welk land u actief wilt zijn
Bent u in Nederland actief? Registreer een .nl of .com extensie. Nog beter is om beide te registreren zodat een ander er niet met deze extensies vandoor kan gaan. Omdat de .nl en .com extensie in Nederland allebei veel worden toegepast in domeinnamen, vergeten veel mensen op welke extensie een specifieke domeinnaam eindigt. Om deze verwarring uit te sluiten, kunt u beter beide extensies vastleggen voor de potentiële websitebezoeker. Bovendien weet u dan zeker dat een concurrent de andere domeinnaam niet meer kan wegkapen.
Tip 7. Bedenk in welk land u in de toekomst actief wilt zijn.
Heeft u in de toekomst plannen om met uw organisatie internationaal te opereren? Bijvoorbeeld Europa (.eu), België (.be), Duitsland (.de) of Frankrijk (.fr)? Dan is het raadzaam om deze extensies tijdig te registreren bij Hosting.nl, zodat niemand anders deze kan vastleggen. Ieder land heeft haar eigen domeinnaam extensie. Door een specifieke domeinnaam extensie vast te leggen voor een land, wekt u bovendien meer vertrouwen bij een websitebezoeker.
Tip 8. Gebruik de plaats waar u actief bent in uw domeinnaam
Wanneer u vooral in uw eigen woonplaats actief bent, is het verstandig om deze aan uw domeinnaam toe te voegen. Wanneer een potentiële klant namelijk een dienst of product in zijn of haar omgeving zoekt, zal hij of zij sneller geneigd zijn om de woonplaats te vermelden in de zoekopdracht. Wanneer u de plaats meeneemt in de domeinnaam, zal de zoekmachine u sneller hoger plaatsen omdat het domein meer overeenkomsten heeft met de zoekopdracht.
Tip 9. Vermijd het gebruik van reeds bestaande merk-/productnamen
Indien u twijfelt of u een andere merk-/productnaam mag gebruiken voor uw eigen domeinnaam, kunt u dit beter vermijden. Als het meevalt zal de betreffende organisatie geen stappen tegen u ondernemen. Maar wanneer zij merken dat u veel klanten weet te werven, kunnen zij een gerechtelijke procedure aanspannen.
Tip 10. Aan de slag
Het is nu tijd om actief aan de slag te gaan met uw eigen domeinnaam. Brainstorm gerust over de meest geschikte domeinnaam als u er nog niet uit bent. Noteer aan de hand van bovengenoemde tips diverse steekwoorden. Waarschijnlijk heeft u dan snel helder welke domeinnaam het meest geschikt is.
Hulp nodig bij het vinden van een goede domeinnaam? Wij geven u graag vrijblijvend advies. Neem telefonisch contact op met de servicedesk of maak gebruik van onze chat-optie.