Slide background

.NL

Registreer nu uw .nl domeinnaam

Maak gebruik van ons lage tarief

Uw .nl domeinnaam registreren

Hosting.nl is uw betrouwbare fulltime hostingprovider voor het beheren van uw .nl domeinnaam. Controleer snel via de domeinnaam check of uw domeinnaam nog beschikbaar is en bestel deze direct zodat ook u online aanwezig bent! Met een .nl domeinnaam zorgt u ervoor dat u vertegenwoordigt bent in Nederland.

Heeft u al nagedacht over een goede .nl domeinnaam? Hosting.nl geeft u via deze pagina meer informatie over de Nederlandse domeinnaam extensie en helpt u met tips en adviezen.

Voordelen bij Hosting.nl

Check Gratis forwarden/doorlinken
Check Gratis DNS instellingen wijzigen
Check Gratis e-mail forwarden
Check Gratis WebsiteBuilder!

Registreer direct uw .nl domeinnaam

Voorwaarden .nl domeinnaam

 • Minimale lengte: 2 karakters
 • Maximale lengte: 63 karakters
 • Toegestane karakters: a-z 0-9 –

Een Nederlandse domeinnaam is gebonden aan een aantal regels om deze vast te mogen leggen. Deze regels zijn opgesteld door de SIDN. Een .nl domeinnaam mag door iedereen vastgelegd worden. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen particulieren of bedrijven. De naam zelf dient uit tenminste 2 en maximaal 63 karakters te bestaan. In de domeinnaam mag tevens gebruik gemaakt worden van cijfers en een koppelteken, het ‘-‘ teken.

Advies Nederlandse domeinnaam .nl

Een goede domeinnaam moet op meerdere vlakken goed doordacht zijn. Zo dient de naam niet alleen makkelijk te onthouden en spellen zijn, maar ook kort en krachtig. Wilt u weten waar een goede domeinnaam aan moet voldoen? Raadpleeg dan onze domeinnaam tips en adviezen.

Meerdere extensies registreren

Wilt u naast een .nl domeinnaam extensie ook nog andere extensies vastleggen? Wanneer u de naam controleert via de domeinnaam check, laat Hosting.nl u direct zien welke extensies nog meer beschikbaar zijn voor u. Controleer via bovenstaande tool dus direct of andere extensies nog beschikbaar zijn.

Geschiedenis .nl domeinnaam

De Nederlandse domeinnaam met .nl extensie kent haar oorsprong in 1986. Piet Beertema, een systeembeheerder bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica, kreeg in dat jaar de eerste .nl domeinnaam toegewezen die hij bij een Amerikaanse internetpionier moest aanvragen. Omdat het aantal internetgebruikers in de daaropvolgende jaren sterk toenam, steeg ook de behoefte naar een eigen .nl domeinnaam. Om alle aanvragen beter te stroomlijnen werd in 1996 de SIDN (Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland) opgericht. Door de stichting werden een vast tariefsysteem en duidelijke regels opgesteld voor het registreren van een domeinnaam. Het was toen alleen nog mogelijk om als bedrijf zijnde een domeinnaam vast te leggen. Sinds 2003 kunnen ook particulieren domeinnamen registreren.

Bij uw .nl domeinnaam inbegrepen

Gratis .nl domeinnaam forwarden

Domeinnaam doorlinken

Bij Hosting.nl heeft u de mogelijkheid om uw domeinnaam eenvoudig te beheren. U kunt bijvoorbeeld uw .nl domeinnaam gratis doorverwijzen naar een andere naam zodat websitebezoekers direct op het goede webadres uit komen.

Gratis 1 MB webruimte

Kleine website met SiteBuilder maken

Met een domeinregistratie bij Hosting.nl, ontvangt u direct 1 MB webruimte om een kleine website online te zetten. Perfect voor een aantal webpagina’s of om uw visitekaartje online te tonen. Met de SiteBuilder kunt u eenvoudig een website bouwen. Hier hoeft u geen technische kennis voor te hebben.

Gratis e-mail beheren

E-mailadressen en forwards aanmaken

Wilt u e-mailadressen aanmaken op uw domeinnaam? Dat kan bij Hosting.nl al met alleen een domeinnaamregistratie! U kunt de mail dan automatisch laten doorsturen naar een bestaande e-mailbox. Wanneer u gebruik maakt van een e-mailprogramma als Outlook, Thunderbird, Apple Mail of Mail voor Windows is het tevens mogelijk om e-mail te versturen vanuit het door u aangemaakte e-mailadres.

Gratis DNS instellingen beheren

IP-adressen en nameservers wijzigen

U kunt de DNS instellingen naar wens aanpassen. Dit kunt u doen wanneer de website op een andere locatie staat dan bij ons. Wanneer u DNS instellingen wijzigt, wijzigt u het IP-adres van de .nl domeinnaam naar de cijferreeks waar de website opgeslagen staat. Wilt u liever de name servers wijzigen? Geen probleem. U beheert in één control panel overzichtelijk alle domeinnamen.

Een .nl domeinnaam verhuizen

Een .nl domeinnaam kan eenvoudig verhuisd worden naar een andere provider via een autorisatiecode (ook wel token of verhuiscode genoemd). Nederlandse domeinnamen worden realtime verhuisd. Dit betekent dat de domeinnaam direct bij de nieuwe provider actief is wanneer zij de verhuizingsaanvraag hebben ingediend bij de registry. Zorg ervoor dat u geen data verliest tijdens het verhuizen van uw domeinnaam en volg ons verhuis stappenplan.

 • Autorisatiecode vereist: ja
 • Bevestiging verhuizing d.m.v.: autorisatiecode
 • Tijdsbestek verhuizing: realtime

Een .nl domeinnaam overdragen

Een .nl domeinnaam kan eenvoudig overgedragen worden naar een nieuwe houder. Hiervoor hanteert Hosting.nl een overdrachtsformulier. Ook wanneer uw bedrijfsnaam is gewijzigd of de domeinnaam overdraagt aan iemand uit uw omgeving, kunt u het formulier invullen. Voor het wijzigen van de houdergegevens rekent Hosting.nl eenmalig €10,-. Wijzigingen die Hosting.nl ontvangt, zullen direct verwerkt worden.

 • Overdrachtsformulier vereist: ja
 • Tijdsbestek overdracht: realtime

Registry Nederland: SIDN

De SIDN, oftewel Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland, is de instantie achter de uitgifte van Nederlandse .nl domeinnamen. Uitgevende instanties, ook wel registry genoemd, zijn verantwoordelijk voor het beheer van de uitgifte en de regelgeving omtrent een domeinnaam. Om een domeinnaam te registreren, kunt u niet terecht bij een registry, maar een registrar. Een registrar is een partij die samenwerk met een registry. U kunt uw domeinnaam dus niet direct bij de SIDN registreren, maar wel via Hosting.nl.

logo sidn

Veel gestelde vragen over domeinnamen

Wat kan ik met een domeinnaam?

Een domeinnaam is de basis voor uw online identiteit. U heeft een domeinnaam nodig om bijvoorbeeld een website te kunnen maken. Een domeinnaam is het webadres van uw website. De websitebezoeker komt via het intypen van uw domeinnaam op uw website terecht. Met een domeinnaam heeft u ook de mogelijkheid een eigen e-mailadres aan te maken. Achter het @-teken komt dan uw domeinnaam te staan. Groot voordeel hiervan is dat u kunt mailen vanuit een eigen identiteit.

Wat is de levertijd van een domeinnaamregistratie?

Bijna alle domeinnaam extensies worden direct vastgelegd nadat u het bestelproces afgerond en de domeinnaam betaald heeft. Voor enkele domeinnaam extensies zijn echter handmatige handelingen vereist vanuit Hosting.nl. Het kan dan enkele werkdagen duren voordat we de extensie voor u vast hebben gelegd.

Wat is een domein extensie?

Een domeinnaam extensie is het laatste stukje van een domeinnaam dat het land of de aard van de domeinnaam weergeeft. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten extensies, namelijk generiek en landelijk.

Voorbeelden van landelijke extensies zijn: nl, .be, .fr en .de. Bij generieke extensies kunt u denken aan .com, .net, .org, .tel en .mobi. Daarnaast verschijnen steeds meer nieuwe extensies die nog concreter de aard van de domeinnaam omschrijven. Voorbeelden hiervan zijn: .sport, .music, .film, .hotel en .site.

Hoe registreer ik een domeinnaam extensie die niet op de website staat?

Hosting.nl biedt via de website domeinnaam extensies aan die vrijwel allemaal direct geregistreerd kunnen worden zonder restricties. Heeft u een specifieke extensie die u niet kunt bestellen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij nemen vervolgens binnen één werkdag contact met u op over de beschikbaarheid en prijs. Mocht de domeinnaam extensie gebonden zijn aan bepaalde voorwaarden, dan kunnen wij u hier ook direct over informeren.

Hoe verhuis ik een domeinnaam naar Hosting.nl?

Er zijn verschillende procedures om een domeinnaam naar Hosting.nl te verhuizen. Dit komt omdat iedere domeinnaam extensie door een andere organisatie uitgegeven wordt. Raadpleeg ons domeinnaam verhuis pagina om de gerichte procedure te volgen. Voorkom dat u geen belangrijke data verliest tijdens de verhuizing en volg tevens het verhuis stappenplan.

Hoe koppel ik een website aan een domeinnaam?

Om een website aan uw domeinnaam te koppelen, heeft u een hostingpakket nodig. Met een hostingpakket huurt u een stukje ruimte op de harde schijf op één van de servers van Hosting.nl. Nadat u een hostingpakket aangeschaft heeft, kunt u via een control panel bestanden, teksten en afbeeldingen uploaden naar de server. Op deze manier kunt u een totale website online zetten.

Hosting.nl biedt vijf verschillende hostingpakketten aan. Kijk snel bij ‘Hosting’ welk hostingpakket het beste bij uw wensen aansluit.

Hoe maak ik een website met enkel een domeinnaamregistratie?

Hosting.nl biedt u de mogelijkheid om met een domeinnaamregistratie direct een mini website van enkele pagina’s te maken. Met behulp van ons website softwarepakket SiteBuilder, bouwt u in enkele muisklikken een kleine website. Mocht u de website naderhand uit willen breiden, dan kunt u eenvoudig upgraden naar een hostingpakket.

Hoe kan ik een domeinnaam doorsturen / doorlinken / forwaren?

Wanneer u een domeinnaam bij Hosting.nl heeft geregistreerd, kunt u via het control panel uw domeinnaam forwarden of redirecten. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

 • Log in op het control panel van uw domeinnaam
 • Selecteer bovenaan via het menu ‘Website’
 • Klik achter de betreffende domeinnaam op ‘Hosting Settings’
 • Klik bij ‘Hosting Type’ achter ‘Website’ op ‘[change]’
 • Geef bij ‘Hosting Type’ ‘Forwarding’ op
 • Vul bij ‘Destination Adress’ de gewenste domeinnaam in
 • Sla de instellingen op

Hoe kan ik e-mailen met enkel een domeinnaamregistratie?

Nadat u de domeinnaam geregistreerd heeft, kunt u een onbeperkt aantal e-mailadressen aanmaken. Vervolgens heeft u de mogelijkheid om dit e-mailadres op een bestaande e-mailbox uit te laten komen. Het is ook mogelijk om vanuit uw unieke e-mailadres te mailen. Raadpleeg onze website hoe u uw e-mailadres kunt instellen in uw e-mailprogramma.